Utmaningen med svårprocessade kottar

Visste du att gran- och tallkottar är svårprocessade? Det vet i alla fall våra ingenjörer i Sundsvall som nyss avslutat ett projekt åt SCA. Uppdraget var att konstruera en fröseparator som kan extrahera frön som SCA sedan ska använda för odling i sina plantskolor. Samarbetet med SCA har fungerat mycket bra. Kottarna däremot, har varit mindre samarbetsvilliga, utan väldigt bra på att fastna på alla möjliga ställen.

För att uppnå ett jämnt och tillförlitligt flöde genom processen har våra ingenjörer experimenterat med olika utformningar av mottagningskärlet och använt material som minskar friktionen i maskinen. Nu är maskinen äntligen på plats och i full drift!

Idag köper SCA in frösepareringsprocessen av en underleverantör men med denna investering får de nu möjlighet att hantera en del av detta på egen hand. Därmed leder denna investering till att säkra upp fröproduktionen och även till minskade transporter och ett minskat klimatavtryck. Fröseparatorn är modulärt uppbyggd och kan flyttas mellan SCA:s olika anläggningar för att ytterligare minska behovet av transporter.

Tack SCA för att vi fick ”leka med kottar” på arbetstid och bidra till ett hållbart skogsbruk!

ELE Engineering är ett nytänkande ingenjörsföretag som levererar värdeskapande konsulttjänster och heltäckande lösningar till företag och offentliga aktörer. Vi utför allt från uppdrag på några timmar till helhetsåtaganden.

På ELE Engineering arbetar vi tillsammans med våra kunder för att leverera den ekonomiskt och miljömässigt bästa lösningen för ökad konkurrenskraft, kundvärde och lönsamhet. Vi tar ansvar och hjälper till med allt från idé till komplett leverans, installation och igångkörning! Med ELEs samlade kompetens gör vi det enkelt för våra kunder.  

Redo för nya utmaningar?

ELE är företaget med de stora möjligheterna! Våra medarbetare har möjlighet att påverka sin egen arbetssituation och vi uppmuntrar alla att vara med och påverka det öppna företagsklimatet. 

Redo för nästa steg i karriären? Läs mer och se vilka lediga tjänster vi har just nu.