Praktik på ELE

Ali och Simon går utbildningen för Elkraftingenjör vid Tekniska Högskolan i Västerås. Under sju veckor har de varit hos oss på ELE och gjort sin LIA-praktik (lärande i arbete) för att få praktisk erfarenhet att ta med sig till kommande arbetsliv...

Ali och Simon går Elkraftingenjörsutbildningen vid Tekniska Högskolan i Västerås. Under sju veckor har de varit hos oss på ELE och gjort sin LIA-praktik (lärande i arbete) för att få praktisk erfarenhet att ta med sig till kommande arbetsliv. De har bland annat fått skapa ritningar från grunden utifrån verklighetsbaserade projekt, men också testat på att programmera styrning för pumpreglering. 

Hur kom ni i kontakt med ELE och vad lockade er att göra praktiken här?

Ali blev tipsad av en handledare på skolan och Simon blev inspirerad av en klasskamrat som varit på ELE tidigare och hade fått positiva intryck. Det som lockade att göra praktiken på ELE var dels att få arbeta i CAD-verktyg, men också att få testa på att arbeta inne på kontor. Simon gjorde sin första praktik ute på fält, men trivdes bra i kontorsmiljön.

Vad har ni fått göra och vad har varit bäst med denna praktik?

Vi har fått göra flera olika övningsuppgifter som är tagna från verklighetsbaserade projekt. Första övningen gick ut på att rita upp ett apparatskåp med bland annat belysning, sedan hade vi en övning där en pumpreglering skulle styras via PLC. Därefter har övningarna ökat stegvis i både storlek och svårighetsgrad, vilket både Ali och Simon har uppskattat.

Det bästa med övningarna har varit att vi fått rita från grunden, säger Ali. Att få den erfarenheten och kunskapen om hur det går till så att man senare kan använda den till något annat. Det är skillnad på att ändra om i ritningar och att göra en från grunden. Då får man improvisera och fantisera, fyller Simon i.

Det som varit bäst med praktiken har inte bara varit alla uppgifter, utan även den trevliga stämningen på ELE. Alla har varit hjälpsamma och trevliga, Simon menar att han alltid blivit på gott humör i denna arbetsmiljö.

På frågan om vad som varit svårast med praktiken svarar de båda att upplägget med att få rita från grunden, att skapa en korrekt ritning som är strukturerad och prydlig varit en utmaning, men även väldigt lärorikt.

Det som de tar med sig från praktiken är inte bara insikten i hur det kan se ut och vara på en arbetsplats, utan också fler kunskaper i såväl verktyg och tankesätt vad gäller skapandet av ritningar till olika ändamål.