Du har varit utomlands och jobbat en del, var har du varit och vad har du gjort?

Jag har jobbat med vattenkraft i Sydafrika, Liberia och Norge. Jag har jobbat med allt som har haft med
idrifttagning att göra men främst med generatorer och magnetiseringar. Det handlar helt enkelt om att få
igång maskinerna.

 

Hur skiljer det sig att jobba i Liberia eller Sydafrika jämförelse med Sverige?

Liberia skiljer sig väldigt mycket från Sverige. Bara när jag kom till flygplatsen så fick jag frågan ’’när får
vi el’’. Det är något väldigt stort för dem medan det är en självklarhet för oss. Sen är du mycket mer
övervakad utomlands, vilket jag inte är van vid. Mycket handlade om att de vill ha kontroll men även om
att de ville lära sig så mycket som möjligt.

 

Hur går det till när du väl kommer på plats?

Jag börjar alltid med att ta en tur i stationen. Det är viktigt att redan från början lära sig hitta och även kontrollera nödutgångar etc. Sen är det dags att börja se över vad som faktiskt behöver göras och därefter är det bara att börja testa sig fram. Jag kollar så att alla signaler fungerar, att alla hjälpsystem är igång, oljepumparna etc. Därefter gäller det att hitta problemet, innan det uppstår panik.

 

Hur var det att jobba i ett annat land?

Det är spännande samtidigt som det var väldigt annorlunda. När jag var i Sydafrika var vi åtminstone åtta olika nationaliteter, vilket gjorde att det ibland blev lite svårt med språket.

Även kulturen skiljer sig väldigt mycket. Ibland upplevde vi att maten var hemsk medan liberianerna tyckte att vi var dumma i huvudet som klagade. Vi fick mat och hade AC på rummet, det var något vi skulle vara tacksamma för, något vi i Sverige tar för givet. I Liberia kan du inte heller bara åka ut och köpa det du vill ha, det finns nämligen inte vad som helst.

 

Vad var det bästa och sämsta med att vara borta?

De tekniska utmaningarna som faktiskt finns, det är det som jag tycker är roligast. Annars är det samma sak och princip överallt, förutom att det utomlands kan ställas andra krav och förutsättningarna är inte alltid de samma.

Det jobbigast var att det ibland kunde vara svårt att få tiden att gå, framförallt när man hamnade mitt ute i ingenstans. Ofta fanns det en pub att gå till så lördagskvällarna räddades oftast på det sättet men söndagar spenderades främst framför Netflix.

Det jag har lärt mig under de här resorna är att vara ödmjuk och att vara rädd om det vi har. Vi har det faktiskt väldigt bra här.

 

Vad är det bästa med att jobba på ELE?

Det är ett mindre företag och vi har roligt tillsammans. Jag gillar när det är korta beslutsvägar. Jag tycker också att man lyssnar mer på medarbetarna när det är ett mindre företag.