Exjobb och praktik hos ELE

Elisabet som läser till teknikinformatör på Hermods i Solna är nu inne på sin nionde vecka hos oss på ELE. Under de första fyra veckorna skrev hon sitt examensarbete där hon utvärderade ELE:s befintliga intranät och tog fram ett beslutsunderlag för ett nytt och uppdaterat intranät.

Genom empiriska undersökningar som intervjuer och enkäter tog jag dels reda på vad användarna såg för brister i det befintliga intranätet, men fokuset låg framför allt på att ta reda på vilket innehåll användarna ville se på intranätet i framtiden. Efter det följde jämförande undersökningar av diverse innehållhanteringssystem för intranät för att se vad som skulle passa ELE:s önskemål och krav.

När examensarbetet var inlämnat och klart var det dags för praktikperioden. Det var nu det roligaste skulle börja, enligt Elisabet.

Under den påföljande praktiken fick jag omsätta teorin till verklighet och börja implementera den valda intranätlösningen, uppdatera och migrera dokument och arbeta med designen av intranätet. Utöver arbetet med intranätet har jag fått prova på att göra en del illustrationer, både till hemsidan och intranätet. Jag har skapat manualer i FrameMaker, ett dokumenteringsprogram som ELE använder för att skapa användarmanualer. Jag har även fått vara med och tycka till om den nya hemsidan som också håller på att utformas.

Vad har varit bästa och mest lärorika med praktiken än så länge?
Det har varit både roligt och lärorikt att få prova på saker i det verkliga arbetslivet. Det är stor skillnad från den teoretiska delen som man lär sig genom skolan. Det har varit extra roligt att få skapa kontakt med andra inom samma bransch och få möjlighet att nätverka. Extra positivt är att ELE har högt i tak och att det har varit lätt att fråga när jag kört fast.

Vad var det som lockade dig till ELE?
I korta drag lockades jag av att ELE är ett något mindre företag med ett gott rykte och som dessutom är grundat i Västerås. Men det var faktiskt en rekommendation som fällde avgörandet. Det var min makes farfar, som tidigare har jobbat för ELE, som uppmuntrade mig att skicka in en ansökan om att för göra examensarbete och praktik här. Han trodde att jag skulle trivas på ELE och då jag redan vid första mötet på ELE fick ett härligt mottagande och även efter det fått känna på ELE:s familjära stämning så kan jag bara hålla med honom!