Isabelle är inne på sin sista praktikvecka hos ELE. Hon blev nyligen erbjuden en anställning och i månadsskiftet slutar hon som praktikant och blir istället anställd som elkonstruktör. Det känns otroligt bra, säger Isabelle och ler. Jag tycker att ELE är ett väldigt familjärt företag med bra stämning, jag tror att jag kommer att trivas bra här!

Vilken skola, utbildning och termin går du? Hur lång är din praktik?
Jag läser min sista termin som elkraftsingenjör på Västerås Yrkeshögskola. Den här praktiken är totalt sju veckor lång och jag är redan inne på min sista vecka. Det har verkligen gått fort! 

Hur kom du i kontakt med ELE?
Jag gjorde faktiskt en helt vanlig Googlesökning på elkraftsingenjörer. När jag såg att ELE sökte en elkraftsingenjör hörde jag av mig och berättade att jag läste mitt sista år, snart skulle ha praktik och att jag var intresserad av en tjänst på ELE i framtiden. Tony, som är ansvarig för elanläggning, bokade in mig på en intervju och erbjöd mig sedan att göra min sista praktik här. Jag fick ett bra första intryck av ELE och tackade därför ja ganska snabbt.

Vad var det som lockade med praktiken på ELE?
Det som främst lockade var att jag skulle få prova massor av nya saker. ELE var också väldigt måna om att skräddarsy praktikperioden efter mig, mina erfarenheter, kunskaper och behov. Något som jag verkligen har uppskattat! Jag såg också fram emot att få lära mig konsultbranschen och se hur den fungerade.

Vad har du gjort under din praktik?
Till att börja med fick jag sätta mig in i programmet elMaster. Ett program som vi har gått igenom som hastigast med skolan och som jag nu har fått lära mig från grunden. Därefter började jag göra övningsuppgifter med tillhörande apparatlistor och förbindningstabeller. Nu har jag även börjat göra ’’riktiga’’ saker, alltså sånt som faktiskt behövs göras och inte bara övningsuppgifter. Tanken är att jag också ska hinna med att lära mig programmet Febdok som används för dimensionering av elkablar och skydd i elanläggningar.

Vad har varit det bästa med praktiken hittills?
Det bästa är nog hur mycket jag har lärt mig! Det finns så himla många olika människor här med olika kunskaper så det har alltid funnit något som har kunnat svara på mina frågor. Jag känner också att jag har kommit in i gemenskapen och blivit ’’en i gänget’’ samtidigt som jag har fått visa vad jag kan.

Vad har varit svårast?
Det svåraste har självklart varit själva konstruktionsdelen. Den är fortfarande så ny och därför har det varit svårt men jag har sett det som en utmaning.

Vilka nya erfarenheter och kunskaper har du fått med dig från praktiken?
Jag har fått bättre förståelse för vad konstruktionsbranschen handlar om och jag har även fått lära mig hur det är att arbeta som konsult. Något jag ser väldigt positivt på. Den lilla erfarenhet som jag hade när jag började har resulterat i en mängd ny kunskap som jag kommer ha nytta av i mitt framtida yrkesliv.

Kort fakta om dig
Ålder: 22 år
Bor: Västerås
Intressen: djur, natur, träning, vänner, familj