Niklas är nu inne på sin sista termin av sin treåriga utbildning. Till sommaren tar han examen och är då färdigutbildad Högskoleingenjör med inriktning maskinteknik. Utbildningen har han läst på Umeå universitet där både han och flickvännen har studerat under de senaste åren. När det vara dags att börja reka marknaden för att se vilka ingenjörsföretag som skulle kunna vara intressanta för framtiden dök ELE upp i flödet. ’’Jag såg att ELE hade en ledigtjänst i Sundsvall så jag tänkte att jag ringer och berättar om mig själv och försöker boka in ett möte.’’ Beatrice Heinås som är kontorschef i Sundsvall tog glatt emot Niklas och erbjöd honom att göra sitt examensarbete på ELE. Niklas som är född och uppvuxen i Sundsvall ville gärna flytta hem igen så erbjudandet om att göra sitt exjobb i sin hemstad blev extra intressant. 

Varför blev det just det här exjobbet?
Beatrice kom med den här idén och jag tyckte att det lät som ett spännande projekt. Det kändes också roligt att få jobba ute i verkligenheten och på ett företag. Annars kanske det hade blivit ett internt projekt på ELE.

Vad handlar ditt examensarbete om?
Examensarbetet handlar om att detektera borrbrott på en större borrmaskin. Det är en maskin med 120 borrar som alla är 2 mm och borrar genom plåtar på 3–4 mm. Med tanke på hur många spindlar det är blir det ganska komplicerat. Målet med projektet är att rekommendera en metod. Självklart hade det varit roligt att få vara med genom hela processen men troligtvis räcker inte tiden till exjobbet för det.

Hur ska du gå tillväga för att hitta problemet?
Just nu är jag främst inne på en ljud- och vibrationsanalys för att se om det är en metod som man skulle kunna tillämpa. Tanken är också att kolla om det finns andra metoder som skulle kunna fungera. Jag har spelat in flera två timmars pass av maskinen och analyserat det i MATLAB för att se hur det ser ut när en borr går av. Det har däremot varit svårt då det är stor variation. Vissa gånger när jag spelat in har det inte varit någon borr som har gått sönder och ibland har upp till åtta borrar gått av. Det är alltså väldigt varierande vilket såklart gör det svårare.

Vad har varit bäst med exjobbs tiden än så länge?
Jag tycker att det har varit väldigt bra att komma in i ELE som företag och även att få lära känna ett annat företags verksamhet. Det är ett bra sätt att få kontakt med företag och vidga sitt nätverk. Jag sitter gärna på ELE-kontoret för att ha möjlighet att lära mig mer om rutinerna som finns så att det också blir lättare för mig själv när jag väl börjar arbeta.

Vad tror du blir resultatet av ditt ex-jobb? Är det genomförbart?
Jag tror absolut att det är möjligt att komma fram till en lösning men tyvärr kommer nog inte min tid på exjobbet att räcka till. Det har gjorts försök tidigare att lösa det här problemet och jag som är väldigt tävlingsinriktad tycker därför att det känns extra roligt att se om min teori stämmer, säger Niklas och skrattar.

Hur känns det att börja jobba på ELE?
Det är roligt! Det är spännande med ett nystartat kontor och kul att jag får vara med från början. Jag gillar 2020 målen, enligt dessa kommer det att vara 20 anställda i Sundsvall inom tre år och det vore bara roligt. Jag ser positivt på att ELE är ett lite mindre företag, det känns som att det är lättare att ha kontakt med flera personer. Jag har redan fått hjälp av flera anställda och det är alltid någon som har tid att diskutera. På ett större företag kan det nog lätt bli att man sitter och jobbar för sig själv. Dessutom trivs jag väldigt bra på ELE och med alla som jobbar här.